logo

uitbouw prachtig monument

  • uitbreiding aan achtergevel
  • veel daglicht in de aanbouw
  • nauwgezette aansluiting op monumentale kozijnen met luiken
  • de monumentale boom is de parasol voor de glaskap
  • nieuwe indeling
Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van het onderwijs en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering en is als gaaf voorbeeld van een onderwijzerswoning van belang voor de woonhuisarchitectuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex waartoe ook het schoolgebouw behoort en verder als onderdeel van de karakteristieke lintbebouwing langs de dijk. Het huis is zowel in- als uitwendig gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

mKO schets ensemble mKO foto bestaand

vertrekpunt

Het schoolcomplex, ontworpen door Christoffel Verzeijl in Eclectische stijl, bestaat uit een school en een onderwijzerswoning. De woning functioneert niet meer als schoolwoning en is in eigendom van particulieren. Zij wensen een uitbouw aan de achtergevel en een interne wijziging, waarbij onder andere boven een andere indeling ontworpen is.

mKO schets uitbreiding




bestaande situatie op de verdieping
De indeling van de bovenverdieping was niet meer origineel en gaf een rommelig beeld. De karakteristieke spanten zijn niet meer de elementen die de ruimte verdelen. Hier en daar zijn ze voor een deel afgetimmerd of is er aftimmerwerk aan verkleefd geraakt. Ook de kap is niet overal leesbaar door verschillende plafonds. De ramen op de kopgevel worden ongemakkelijk opgedeeld door een wandaansluiting die midden op het raam uitkomt.



ontwerp nieuwe indeling
De nieuwe indeling geeft wel opnieuw 4 kinderslaapkamers, maar op een manier die recht doet aan de bouwkundige structuur van de kap. Op de beide kopgevels komt, gecentreerd met het raam, een combi ruimte. Te gebruiken als werkruimte voor de 2 oudere kinderen en als speelruimte voor de 2 jongere kinderen (resp groen en blauw in de tekening). Aan weerszijden van die ruimte is een kinderslaapkamer. De slaapkamer is relatief donker en heeft alleen licht van een daklicht. Hier staat het bed en een kledingkast. De combiruimte heeft veel daglicht door het raam in de gevel. De ruimte kan met paneeldeuren helemaal dicht gezet worden. De kamer is eventueel alternerend te gebruiken bij een slaapkamer en geeft zo veel flexibileit voor spelende of logerende vriendjes.


mKO schets verdieping mKO schets vliering

mKO interieur

samenwerking

i.s.m. Anne Duizer van KDE architecten

  • Share