logo

BlendLAB monument

  • vanaf de zuidoever (Centraal Station)
  • workshop ruimte in de nieuwbouw
  • vanaf het IJplein
  • de nieuwbouw omarmt het monumentje
Blend-LAB van stichting Blend is een motiverende leeromgeving en ontmoetingsplek waar jonge werkzoekenden in nauwe afstemming met de opdrachtgever (het bedrijfsleven) begeleid worden en een periode werken aan hun ontwikkeling en afstemming op de beroepspraktijk. Voor een nieuw onderkomen is meegedongen in een wedstrijd voor het beste plan voor de herontwikkeling van het havenmeester terrein van Sixhaven aan de IJ-oever van Amsterdam-Noord, tegenover Centraal Station.

p6H blend

over het IJ en toch dichtbij
De locatie zelf is de inspiratie voor het ontwerp van het LABgebouw. De rust van de nabijgelegen haven en het weidse uitzicht over het IJ in contrast met het rumoer van het hart van een metropool op 10 min afstand. De plek op de IJ-oever ademt een open, gastvrije sfeer. Prikkelt en inspireert. Blend is een verbinder van werelden. Deze mission statement is ook in de architectuur zichtbaar.

Havenmeesterwoning omarmd
De nieuwe gebouwde toevoegingen aan de plek laten de bestaande havenmeesterwoning in zijn uiterlijke verschijning ongeschonden en versterken de zichtbaarheid op dit monument. Tegelijkertijd geven ze de plek als geheel een nieuwe betekenis in de huidige tijd. Oud en nieuw elkaar versterkend. Inspiratie voor sfeer en materialen voor de aanvullende bebouwing wordt gehaald uit de directe omgeving. Ruig en stoer. Maar ingetogen en dienend aan het monument.

De huidige –niet originele- uitbouw achter en de garage aan de voorzijde, geven een rommelig totaalbeeld. De toevoeging die Blend-LAB aan de kavel wil doen maakt de plek juist tot één geheel en zet zo het monument meer in z’n kracht. De gebouwde uitbreidingen voegen zich qua architectonische taal naar de vormen van de havenmeesterwoning, maar onderscheiden zich juist in kleur. Zo ontstaat er een harmonisch geheel maar blijft de havenmeesterwoning dominant in het nieuwe ensemble. De uitbreiding aan de achterzijde van de havenmeesterwoning en het buitenlokaal in de voortuin, zijn via de tuinmuur en tuinpad verbonden en gemaakt als ‘uit een stuk.’ Alles gematerialiseerd in planken vergrijzend hout. Ingetogen en dienend aan het kleurrijke monumentje. Zowel het buitenlokaal als de tuinmuur geven vele doorzichten. Het zicht op de woning wordt zo verbeterd. De gematerialiseerde beweging die ontstaat van achter het kavel naar de voorzijde omarmt als het ware de havenmeesterwoning en geeft de woning nadruk.






werken in rust
p6H-PGenDe uitbouw aan de achterzijde bestaat uit een bijeenkomst/ werkruimte voor presentaties en workshops. Op de verdieping is een licht geoutilleerde keuken met lunchplek. In de havenmeester woning wordt de begane grond ingericht met werkplekken. Op de verdieping houdt Blend-LAB kantoor en is er nog een groepswerkplek.


zichtbaar
De plek als geheel opent zich naar het IJ. De publieke functie van Blend-LAB wordt zichtbaar gemaakt van grote afstand. Het dak van het buitenlokaal rust op grote letters LAB. Een nieuw baken aan de IJ-oever van Amsterdam-Noord.

eigenaarschap
p6H-IMP_huidInsteek is om jongeren te betrekken bij de realisatie van Blend-LAB. De afbouw van de nieuwbouw wordt met hun inzet voltooid. De huid van planken leent zich daar goed voor. Op de lastig bereikbare delen na, kunnen jongeren de gevels, vlondervloer en tuinmuur betimmeren. Planken van diverse partijen zullen gebruikt worden. Gebruikte planken, ook die van de te slopen bestaande garage. Een klein deel mag geschilderd worden met ingebrachte verfresten. Een goede mix van de verschillende soorten onbehandeld hout en de geschilderde persoonlijke ‘tags’ geven een gemêleerde huid. Ruw en stoer. Passend bij de beoogde boost aan deze plek.


samenwerking

i.s.m. Sjoerd Raaijmakers van VanVorm

  • Share