logo

folio

 • impressie straatgevel
 • alles past precies!
 • convoi exceptionnel
 • balkons net ingehangen
 • prefab binnenblad
  soms is rond echt beter
 • prefab betonwand
  voorzichtig wordt de prefab betonwand ingehezen
 • kruipruimte met bufferzak
  bezoek aan de kruipruimte waar de waterbufferzak in komt te liggen
 • impressie tuingevel
 • wC&C-CE AI voorgevel

FOLIO, als een blad aan een boom

Op Centrumeiland IJburg is een woning in ontwikkeling die in de architectuur uitdrukt wie de kavelaars zijn: uitgesproken, one-of-a-kind, bewust, optimistisch, nonchalant met een sterk gevoel voor schoonheid.

De kavel ligt prachtig. Aan de achterzijde de zon, aan de voorzijde uitzicht over een pleintje naar het water.

centrumeiland

.

De opdrachtgever aan het woord:

Levendig, groen, toekomstbestendig.
Dát is FOLIO, Latijn voor blad.

Het ontwerp heeft deze naam om onze verbondenheid met het groen en met onze omgeving uit te drukken. Zoals een blad niet op zichzelf staat maar bij zijn boom hoort, zo zijn wij onderdeel van onze omgeving. De ambities van die omgeving – Centrumeiland wordt duurzaam en groen – zijn ook de onze. Daarom speelt het groen een centrale rol in de tuin, via de klimop aan de achtergevel, en op het dak. De tuin wordt ontworpen volgens de principes van permacultuur, waarin niet alleen wij maar ook planten en dieren zich prettig voelen.

Duurzaam betekent voor ons niet alleen een laag energieverbruik, fossielvrij, en ruimte bieden aan water, flora en fauna. Voor ons is het ook essentieel dat het bouwwerk mee kan groeien met mogelijke veranderingen in ons leven. En dat biedt dit huis ons: het is toekomstbestendig. Met de derde laag kunnen we alle kanten op. Het wordt een werkplek voor ons beginnend videobedrijfje, maar zo ontworpen dat het ook een tijdelijk thuis kan zijn voor onze op leeftijd rakende ouders, een ruimte voor onze studerende kinderen later, of voor wat de toekomst ons ook brengt. Deze flexruimte maakt het mogelijk om onze verbondenheid met anderen op verschillende manieren in te vullen.

Het concept van FOLIO, en alles wat het behelst, komt samen in het gevelkunstwerk aan de voorzijde. Is het een boom, een blad, een verbindende krul, een verwijzing naar het tegenoverliggende park? Of is het simpelweg een balkon en een afdak?

Wat ons betreft allemaal.

.

innovatief energie concept

Het huis wordt niet aangesloten op het dure systeem van Eteck, het collectieve warmtenet van Centrumeiland.
Bij dit huis is de warmtevoorziening zelfstandig geregeld.

Door een slim opslagsysteem voor de warmte, hoeft de warmtepomp minder te doen, omdat de geoogste warmte bewaart kan worden tot het moment van behoefte eraan. Zo slurpt de warmtepomp niet alle elektriciteit die de zonnecellen maken weg, maar blijft er significant over voor huishoudelijk gebruik. Met maar 8 PVT-panelen (combi panelen die zowel warmte als elektriciteit maken) komt de EnergiePrestatieNorm uit op slechts 0,15. Met een toekomstige huisbatterij en/of elektische auto is het plaatje compleet en gaan we richting een all-year-round energie-neutraal verhaal.

Super spannend. We gaan meten en evalueren!

 • Share
LinkedIn
Instagram
YouTube